aa
LS 2023/2024 - Fyziologie II. (UFY/9FY2F)
Charakteristika: Fyziologie 2 je preklinický experimentální předmět, který klade důraz na samostatnou práci studentů. Jeho cílem je, aby si studenti medicíny osvojili nejen faktické znalosti, ale také logické myšlení a manuální, rétorické a senzorické dovednosti v problematice f…
aa
LS 2023/2024 - Mikrobiologie potravin 1 (UFY/0IMK1)
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Je zaměřen na studium vlastností potravinářsky významných mikroorganismů, vnějších a vnitřních faktorů ovlivňujících mikroorganismy v potravinách a v neposlední míře i na epidemiologické aspekty alimentárních onemocnění.…
aa
LS 2023/2024 - Mikrobiologie potravin 1 (UFY/0IMP1)
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Je zaměřen na studium vlastností potravinářsky významných mikroorganismů, vnějších a vnitřních faktorů ovlivňujících mikroorganismy v potravinách a v neposlední míře i na epidemiologické aspekty alimentárních onemocnění.…
aa
LS 2023/2024 - Nauka o potravinách 1 (UFY/0INP1 + 0INK1)
V rámci předmětu se studenti seznámí se základním členění potravin do skupin podle původu, základních charakteristik a způsobu jejich zpracování. První část předmětu je zaměřena na složení a technologickou výrobu potravin rostlinného původu. Opírá se o nejnovější poz…
aa
LS 2023/2024 - Patologická fyziologie II. (UFY/9PF2L)
Patologická fyziologie je preklinický předmět, který navazuje na znalosti z teoreticky zaměřených předmětů a připravuje studenta pro výuku předmětů klinických. Cílem předmětu je naučit studenty chápat příčiny a systémové, celulární a subcelulární mechanismy vzniku nemo…
aa
ZS 2023/24 - Edukace a nutriční softwary (UFY/0IENS + 0IENK)
Cílem předmětu je vybavit studenty dovednostmi, které mu umožní zvládnout plynulou a srozumitelnou edukaci pacientů a klientů o výživě a léčebné výživě; procvičit nutriční propočty; procvičit hodnocení nutričních propočtů a úpravy jídelníčků s ohledem na dostatečný…
aa
ZS 2023/24 - Fundamentals of nutrition in prevention and dietetics (UFY/ENPD)
Nutrition is not only important for healthy but also for patients. Dietary treatment is not a modern process, it is a recommendation and practice that is constantly evolving, changing in line with the new findings of the disease clinic, etc. Nutrition also plays a role in every stage of prevention.…
aa
ZS 2023/24 - Fyziologie I. (UFY/9FY1L)
Fyziologie 1 je preklinický experimentální předmět, který klade důraz na samostatnou práci studentů. Jeho cílem je, aby si studenti medicíny osvojili nejen faktické znalosti, ale také logické myšlení a manuální, rétorické a senzorické dovednosti v problematice funkce tělních t…
aa
ZS 2023/24 - Klinická výživa 2 (UFY/0IKV2 + 0IKK2)
Cílem předmětu je naučit posluchače základům metabolické péče a nutriční podpory s ohledem na různé patologické stavy. Především je zásadní umět zhodnotit nutriční stav, rozpoznat malnutrici a navrhnout optimální způsob výživy.…
aa
ZS 2023/24 - Léčebná výživa 2 (UFY/0ILV2 + 0ILK2)
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Navazuje na předmět Léčebná výživa 1.
aa
ZS 2023/24 - Nauka o potravinách 2 (UFY/0INP2 + 0INK2)
Cílem kurzu je předat studentům základní teoretické poznatky o jednotlivých typech potravin živočišného původu, možnostech jejich zpracování a využití, vybavit studenty znalostmi o nutričním složení potravin a seznámit je se základním dietetickým hodnocením potravin živoč…
aa
ZS 2023/24 - Patologická fyziologie
Cílem předmětu je předat posluchačům základní poznatky pro pochopení některých patologických dějů jako základ pro studium dalších předmětů.
aa
ZS 2023/24 - Patologická fyziologie I. (UFY/9PF1L)
Cílem předmětu je naučit studenty chápat příčiny a systémové, celulární a subcelulární mechanismy vzniku nemocí a jejich symptomů a syndromů, interpretovat anamnestické, laboratorní a další klinické údaje při hodnocení patogeneze nemocí a rozumět základům prevence a tera…
aa
ZS 2023/24 - Výživa člověka (UFY/0IVK1 + 0IVY1)
Předmět zahrnuje přednášky a praktická cvičení. Výživa je důležitým faktorem ovlivňujícím správný růst, vývoj a zdravotní stav organismu. Má význam v prevenci civilizačních onemocnění. Nesprávná nebo nedostatečná výživa může usnadnit vznik některých onemocnění.…
aa
ZS 2023/24 - Výživa v podpoře a ochraně veřejného zdraví (UFY/0IVOK + 0IVOZ)
Předmět je zaměřen na problematiku hodnocení stavu výživy, problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců s ohledem na prevenci a ochranu jejich zdraví. Předmět zahrnuje výživu vztahující se k činnostem podporující zdraví a výživu alternativní.…