aa
LS 2023/2024 - Klinická výživa 1 (UFY/0IKK1)
Klinická výživa je interdisciplinárním oborem protínajícím veškerá lékařská odvětví. Znalost patofyziologie metabolických pochodů a péče o nutriční stav neodmyslitelně patří ke každodenní péči o nemocné a ovlivňuje outcome pacientů. Cílem předmětu je naučit posluchače základům metabolické péče a nutriční podpory s ohledem na různé patologické stavy. Především je zásadní umět zhodnotit nutriční stav, rozpoznat malnutrici a navrhnout optimální způsob výživy.
aa
LS 2023/2024 - Plánování a příprava Léčebné výživy (UFY/0IPLV)
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Dietní systém, charakteristiky diet a jejich nutriční složení jsou nezbytné teoretické znalosti pro pochopení vědního oboru dietologie (léčebná výživa) a pro aplikaci získaných vědomostí do specializované léčebně preventivní péče o pacienty v nemocnicích, lázních, domovech pro seniory, v ambulancích a nutričních poradnách. Na předmět bude navazovat předmět Léčebná výživa 1 a Léčebná výživa 2., mezipředmětově je předmět propojen s Technologií přípravy pokrmů a Naukou o potravinách. Znalost technologického zpracování dietních úprav je významná pro praxi Nutričního terapeuta, zejména pak pro praxi stravovacích provozů. Cíle: seznámit studenty se základními pojmy z oblasti dietologie; objasnit historický vývoj dietního systému až po současnost; seznámit studenty s rozdělením diet podle technologických základů a podle základních charakteristik s důrazem na získání znalostí a dovedností naplánovat a normovat jídelníček pro základní, speciální šetřící diety, popsat technologické postupy pokrmů pro jednotlivé diety, připravit dietní pokrmy pro skupinu šetřících, diabetických, racionálních a speciálních diet; naučit studenty dodržovat výběr vhodných a nevhodných potravin nebo technologických úprav podle typu připravované diety.
aa
LS 2023/2024 - Nauka o potravinách 1 (UFY/0INP1 + 0INK1)

V rámci předmětu se studenti seznámí se základním členění potravin do skupin podle původu, základních charakteristik a způsobu jejich zpracování. První část předmětu je zaměřena na složení a technologickou výrobu potravin rostlinného původu. Opírá se o nejnovější poznatky o potravinách, jejich výrobě a dalším zpracování. Cíle: předat studentům základní teoretické poznatky o jednotlivých typech potravin rostlinného původu, možnostech jejich zpracování a využití, vybavit studenty znalostmi o nutričním složení potravin a seznámit je se základním dietetickým hodnocením potravin rostlinného původu

aa
LS 2023/2024 - Mikrobiologie potravin 1 (UFY/0IMP1)
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Je zaměřen na studium vlastností potravinářsky významných mikroorganismů, vnějších a vnitřních faktorů ovlivňujících mikroorganismy v potravinách a v neposlední míře i na epidemiologické aspekty alimentárních onemocnění. Cíle: seznámit studenty se základy potravinářské mikrobiologie a s vybranými aplikacemi poznatků v praktických tématech, aby je dokázali samostatně rozvíjet v prevenci alimentárních nákaz, seznámit s problematikou mikrobiologie potravin a možnostmi stanovení mikroorganismů v potravinách
aa
LS 2023/2024 - Mikrobiologie potravin 1 (UFY/0IMK1)
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Je zaměřen na studium vlastností potravinářsky významných mikroorganismů, vnějších a vnitřních faktorů ovlivňujících mikroorganismy v potravinách a v neposlední míře i na epidemiologické aspekty alimentárních onemocnění. Cíle: seznámit studenty se základy potravinářské mikrobiologie a s vybranými aplikacemi poznatků v praktických tématech, aby je dokázali samostatně rozvíjet v prevenci alimentárních nákaz, seznámit s problematikou mikrobiologie potravin a možnostmi stanovení mikroorganismů v potravinách
aa
LS 2023/2024 - Fyziologie II. (UFY/9FY2F)

Charakteristika: Fyziologie 2 je preklinický experimentální předmět, který klade důraz na samostatnou práci studentů. Jeho cílem je, aby si studenti medicíny osvojili nejen faktické znalosti, ale také logické myšlení a manuální, rétorické a senzorické dovednosti v problematice funkce tělních tekutin a krevních buněk, kardiovaskulární, respirační a exkreční soustavy. Fyziologie 2 navazuje na předchozí kurz Fyziologie 1, rozvíjí morfologické a biochemické obory a připravuje studenty na klinické obory. Cíle: seznámit studenty s komplexními ději v organismu a vést je k pochopení komplexního propojení regulace orgánů a orgánových systémů.

aa
LS 2023/2024 - Patologická fyziologie II. (UFY/9PF2L)

Patologická fyziologie je preklinický předmět, který navazuje na znalosti z teoreticky zaměřených předmětů a připravuje studenta pro výuku předmětů klinických. Cílem předmětu je naučit studenty chápat příčiny a systémové, celulární a subcelulární mechanismy vzniku nemocí a jejich symptomů a syndromů, interpretovat anamnestické, laboratorní a další klinické údaje při hodnocení patogeneze nemocí a rozumět základům prevence a terapie. Studenti se v předmětu učí chápat etiologické základy a souvislosti vývoje hlavních populačně nejrozšířenějších a nejzávažnějších patologických stavů, symptomů, syndromů a nemocí a rozvratů vnitřního prostředí. Osvojují si systémové, buněčné a molekulární mechanismy vývoje poruch zdraví. Posláním předmětu je rozvoj schopností rozumět patofyziologickým procesům, integrovat a správně interpretovat anamnestické, laboratorní a ostatní klinické údaje s cílem posoudit vývoj nemocí a vytyčit jejich správnou diagnózu, terapii anebo prevenci. Součástí předmětu je porozumění principům experimentálního, laboratorního a klinického výzkumu a hodnocení dat. Studenti během výuky zvládají základní odbornou terminologii a základní praktické chirurgické dovednosti.

aa
ZS 2023/24 - Fundamentals of nutrition in prevention and dietetics (UFY/ENPD)

Nutrition is not only important for healthy but also for patients. Dietary treatment is not a modern process, it is a recommendation and practice that is constantly evolving, changing in line with the new findings of the disease clinic, etc. Nutrition also plays a role in every stage of prevention.

aa
ZS 2023/24 - Edukace a nutriční softwary (UFY/0IENS + 0IENK)

Cílem předmětu je vybavit studenty dovednostmi, které mu umožní zvládnout plynulou a srozumitelnou edukaci pacientů a klientů o výživě a léčebné výživě; procvičit nutriční propočty; procvičit hodnocení nutričních propočtů a úpravy jídelníčků s ohledem na dostatečný doporučený denní příjem energie a sledovaných živin včetně mikronutrientů

aa
ZS 2023/24 - Klinická výživa 2 (UFY/0IKV2 + 0IKK2)

Cílem předmětu je naučit posluchače základům metabolické péče a nutriční podpory s ohledem na různé patologické stavy. Především je zásadní umět zhodnotit nutriční stav, rozpoznat malnutrici a navrhnout optimální způsob výživy.

aa
ZS 2023/24 - Léčebná výživa 2 (UFY/0ILV2 + 0ILK2)

Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Navazuje na předmět Léčebná výživa 1.

aa
ZS 2023/24 - Výživa v podpoře a ochraně veřejného zdraví (UFY/0IVOK + 0IVOZ)

Předmět je zaměřen na problematiku hodnocení stavu výživy, problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců s ohledem na prevenci a ochranu jejich zdraví. Předmět zahrnuje výživu vztahující se k činnostem podporující zdraví a výživu alternativní.

aa
ZS 2023/24 - Nauka o potravinách 2 (UFY/0INP2 + 0INK2)

Cílem kurzu je předat studentům základní teoretické poznatky o jednotlivých typech potravin živočišného původu, možnostech jejich zpracování a využití, vybavit studenty znalostmi o nutričním složení potravin a seznámit je se základním dietetickým hodnocením potravin živočišného původu, naučit studenty vyhledávat nové poznatky z oblasti technologie potravin a prezentovat vědecky podložené informace z této oblasti.

aa
ZS 2023/24 - Výživa člověka (UFY/0IVK1 + 0IVY1)

Předmět zahrnuje přednášky a praktická cvičení. Výživa je důležitým faktorem ovlivňujícím správný růst, vývoj a zdravotní stav organismu. Má význam v prevenci civilizačních onemocnění. Nesprávná nebo nedostatečná výživa může usnadnit vznik některých onemocnění.

aa
ZS 2023/24 - Fyziologie I. (UFY/9FY1L)

Fyziologie 1 je preklinický experimentální předmět, který klade důraz na samostatnou práci studentů. Jeho cílem je, aby si studenti medicíny osvojili nejen faktické znalosti, ale také logické myšlení a manuální, rétorické a senzorické dovednosti v problematice funkce tělních tekutin a krevních buněk, kardiovaskulární, respirační a exkreční soustavy.

aa
ZS 2023/24 - Patologická fyziologie

Cílem předmětu je předat posluchačům základní poznatky pro pochopení některých patologických dějů jako základ pro studium dalších předmětů.

aa
ZS 2023/24 - Patologická fyziologie I. (UFY/9PF1L)

Cílem předmětu je naučit studenty chápat příčiny a systémové, celulární a subcelulární mechanismy vzniku nemocí a jejich symptomů a syndromů, interpretovat anamnestické, laboratorní a další klinické údaje při hodnocení patogeneze nemocí a rozumět základům prevence a terapie.